ΓΙΑ ΝΑ ΛΟΓΑΣΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ,ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ...ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ,ΒΑΔΙΣΕ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΟΥΣ..ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΣΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥΣ..ΚΛΕΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΒΑΘΕΙΑ,ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ,ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ,ΣΤΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΡΑΚΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο Χατζημιχάλης και οι επαναστάτες της Κυδωνίας...



Η σημερινή φωτογραφία μάς μεταφέρει 103 χρόνια πίσω, στα 1909, σ’ ένα από τα συλλαλητήρια για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Του Αλέκου Ανδρικάκη
Ήταν το συλλαλητήριο του 1909 στον Γαλατά Κυδωνίας Χανίων, με επικεφαλής τον θρυλικό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
Είναι ένα από τα πολλά συλλαλητήρια των Κρητικών για την ένωση με την Ελλάδα, στη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας. Το 1909 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία. Ιταλία) ανακάλεσαν το στρατό τους από το έδαφος της Κρήτης και άφησαν μόνο το στόλο τους στο Κρητικό Πέλαγος. Το γεγονός αυτό έδωσε νέες ελπίδες στους Κρήτες, που επέμεναν στον αγώνα για την ένωση.
Η φωτογραφία ανήκει στη συλλογή του Κων. Σαρρή.
Η ακριβής ημέρα της συγκέντρωσης στον Γαλατά, δεν μας είναι γνωστή. Ευτυχώς όμως πάνω στη φωτογραφία έχουν καταγραφεί τα ονόματα των περισσότερων αγωνιστών που απεικονίζονται.
Από αριστερά, διακρίνονται: οι δύο πρώτοι δεν αναγνωρίζονται,  Εμμ. Σκουλάς, ο επόμενος δεν αναγνωρίζεται, Γεώργιος Πελεκούδης ( ακουμπά το τουφέκι στο πόδι του), Αντώνιος Ψυλλάκης (γονατιστός αριστερά), Εμμ Φουράκης (επίσης γονατιστός), Εμμανουήλ Ξηράς (καβαλάρης), Στέφανος Ψυχουδάκης (ο ψηλός με τα γένια που στέκεται μπροστά στο άλογο του Ξηρά), Εμμ. Νικολουδάκης (μόλις διακρίνεται), Γεώργιος Βολάνης (μπροστά και αριστερά του Ψυχουδάκη, με το καπέλο), Ιωάννης Πλατσιδάκης ( ακριβώς δίπλα και λίγο πιο πίσω από τους άλλους), Χατζημιχάλης Γιάνναρης (ο καβαλάρης με τα άσπρα γένια), Αντώνιος Γιάνναρης (με τα πυκνά γένια), Γεώργιος Σολίδης (δίπλα στον Α. Γιάνναρη), Ματθαίος Νικολούδης (ο προτελευταίος με το άσπρο πουκάμισο).
Η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του επαναστάτη από τους Λάκκους των Χανίων, βγαλμένη μέσα από τη γεμάτη αίμα ιστορία της Κρήτης, κυριάρχησε σ’ όλες τις επαναστάσεις από το 1866 μέχρι και την απελευθέρωση, αλλά και στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας. Ήταν γιγαντόσωμος, με μακριά γενειάδα από τα νεανικά του χρόνια. Η βιβλική μορφή του έδειχνε να ενσαρκώνει τους πόθους των Κρητών για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ένωση με την Ελλάδα. Η ανταμοιβή για τους αγώνες του, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστο δύο φορές τραυματίστηκε, ήλθε την 1η Δεκεμβρίου 1913 όταν είχε την ύψιστη τιμή να υψώσει την ελληνική Σημαία στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, στην τελετή η οποία συμβολίζει την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, που μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο βρέθηκαν στο νησί για τις επίσημες εκδηλώσεις, παρέδωσε στον Χατζημιχάλη Γιάνναρη, που ήταν ήδη σε ηλικία 82 ετών, και στον επίσης γηραιό επαναστάτη Αναγνώστη Μάντακα, που ξεπερhttp://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8037145035490649826#editor/target=post;postID=6871739404225833465;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=linkνούσε τα 90 χρόνια, τη Σημαία ώστε να σφραγίσουν οι ίδιοι, με αυτό τον       ουσιαστικό και συμβολικό τρόπο, την ένωση.
Σημειώνεται ότι στη φωτογραφία υπάρχει η ένδειξη "Ελ. Διαμαντοπούλου Χανιά Κρήτης". Πιθανότατα λοιπόν το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από τον περίφημο φωτογράφο των Χανίων Περικλή Διαμαντόπουλο.
ΠΗΓΗ